12/2023

Deittaile netissä turvallisesti - 10 kohtaa

Nettideittailu on parhaimmillaan elämää positiivisesti mullistavaa ja rakkaudentäyteistä, mutta sillä voi olla myös varjopuoli turvallisuuden kannalta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle 10 tärkeää kohtaa, miten teet deittailustasi turvallista!

Deittaile netissä turvallisesti - 10 kohtaa

Nettideittisivustoilla pyörii paljon huijareita ja epämiellyttäviä henkilöitä. Varsinkin ulkomaisilla sivustoilla on tavattu eräänlaisia ”hunaja-ansoja”, joiden tarkoitus on viimekädessä lypsää käyttäjiltä rahaa tai muita etuja eri tavoin. Nettideittailuun liittyy muitakin riskejä, jotka on mahdollista pitää visusti kurissa deittisivustojen omilla toimilla sekä käyttäjien turvallisella toiminnalla.

Vältä näitä nettideittailun huijauksia - Katso video!

Vinkki: Ota videoon käyttöön automaattiset tekstitykset Suomeksi napauttamalla videon oikeasta reunasta ''Asetukset'', valitse ''tekstitykset'', napauta ''Englanti''. Tämän jälkeen napauta uudestaan tekstitykset, valitse ''automaattinen käännös'' ja etsi ''Suomi''.

Miten deittisivustot ylläpitävät turvallisuutta?

Deittisivustojen suuri intressi on pitää sivusto luotettavana ja sen käyttäjät turvassa. Siksi sivustoilla tehdään kaikki voitava, jotta deittailijat tuntevat olonsa turvalliseksi ja pysyvät palvelussa. Ensimmäinen toimi, jonka deittisivustottekevät turvallisuutesi eteen, on deittiprofiilin tarkistaminen. Sivustot, kuten Tinder ja Suomi24 deitti tarkistavat yleensä kaikki profiilit huolellisesti ennen julkaisua. Mikäli deittiprofiilissa ilmenee jotain epäilyttävää, sitä ei julkaista.

Deittisivustojen käyttäjien tietoturvaan kiinnitetään yleisesti erityistä huomiota. Esimerkiksi salasanat ja käyttäjätunnukset ovat suojattu monin eri suojauskeinoin ja menetelmin.

Vinkki: Mikäli epäilet tietoturvassasi olevan ongelmia, kannattaa olla yhteydessä sivuston asiakaspalveluun. Deittisivujen asiakaspalvelut ovat usein helposti tavoitettavissa ja apua saa hyvinkin nopeasti.

Miten tunnistaa nettihuijarin? Mies maskin kanssa

Miten tunnistaa deittihuijari?

Deittisivustoilla liikkuvien huijareiden viestit yleensä erottuvat muista ja ne sisältävät usein selkeästi jonkin tunnistettavan taka-ajatuksen, kuten tietojen kalastelua tai rahan pyytämistä.

Älä koskaan jaa arkaluontoista tietoa deittisivustojen kautta.

Ammattitasoista huijaamista tapahtuu usein ulkomaisilla deittisivustoilla, sillä Suomalaisissa vastaavaan rikollisuuteen harvemmin törmätään. Ulkomaiset toimijat ovat kuitenkin tunkeutuneet myös suomalaisille sivustoille ja tästä syystä on hyvä olla tietoinen riskeistä.

Koska huijarit ovat todennäköisesti ulkomaalaisia, se näkyy profiilissa. Deittisivusto E-kontaktin sivuilla on hyvä lista merkeistä, joista huijariprofiilin ja huijarin toiminnan voi tunnistaa.

Näin tunnistat huijariprofiilin tai heidän toimintansa:

  1. Käyttäjän profiilitekstistä tulee epäaito vaikutelma, sillä huijari käyttää usein esimerkiksi koneella käännettyjä tekstejä.
  2. Deittihuijari tarjoaa usein lähes ensimmäisessä viestissä yhteystietojaan, kuten sähköpostiaan. Tämä on ensimmäisiä hälytysmerkkejä viestitellessä, sillä huijari haluaa viedä sinut pois turvalliselta alustalta.
  3. Deittiprofiili vaikuttaa epätodennäköiseltä, ristiriitaiselta ja epäloogiselta, profiilista saattaa nähdä, että profiilin kysymyksiä ei ole ymmärretty oikein.
  4. Profiilikuva vaikuttaa kuvapankkimaiselta ja kiiltokuvamaiselta, toisaalta huijari saattaa poimia myös muiden käyttäjien profiilikuvia omiin profiileihinsa. Jos käyttäjällä on vain yksi kuva, se herättää jo epäilystä.
  5. Viesti on lähetetty sadoille muillekin käyttäjille, tämä saattaa näkyä viestissä, sitä ei ole laadittu yksilöllisesti sinulle.
  6. Viesteissä saatetaan pyytää rahaa lentolippuihin, sairaalamaksuihin tai muuten arkaluontoisia tietoja.
Deittisivuston käyttäjällä on suuri vastuu huijarien kiinniottamisessa. Ole siis aktiivinen ja ilmoita heti, kun epäilet viestiä tai profiilia huijariksi. Näin suojelet paitsi omaa, myös muiden käyttäjien turvallisuutta. Pidetään deittisivustojen yhteisö yhdessä turvallisena.
Nainen tietokoneella

Näin edistät itse omaa turvallisuuttasi deittisivustoilla - 4 vinkkiä

Vaikka deittisivustot tarjoavat apua ongelmatilanteisiin, olet viime kädessä itse vastuussa turvallisuudestasi. Deittisivustot tarjoavat nimettömän ja turvallisen alustan tutustua uusiin ihmisiin, ennen kuin teet lähempää tuttavuutta esimerkiksi puhelimessa tai tapaamisessa. Tutustu siis ensin potentiaaliseen kumppaniin deittipalveluissa, ennen kuin annat puhelinnumerosi kenellekään.

4 vinkkiä edistää omaa turvallisuutta deittisivustoilla:

1. Laadi deittiprofiilisi turvalliseksi ja selkeäksi:
Toimi palvelun ohjeidenmukaisesti, äläkä missään nimessä laita omia yhteystietojasi, koko nimeä, puhelinnumeroa, sähköpostiosoitteita tai muita arkaluontoisia tietoja deittiprofiiliisi. Monella deittisivustolla tästä ollaan niin tarkkoja, että mikäli yhteystietoja on profiilissa, sitä ei julkaista.

2. Lähettele viestejä deittisivuston anonyymissa alustassa:
Voit tutustua turvallisesti deittiisi niin kauan kuin on tarpeen. Ota niin kauan aikaa itsellesi kuin tarvitset. Tarpeen tullen voit antaa puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi vasta sitten, kun olet täysin varma kumppanista! Turvallisinta lienee sopia tapaamisesta sivustolla ja tavata nettideitti yleisellä paikalla ennen yhteystietojen antamista.

3. Ilmoita huijareista ja sopimattomasta käytöksestä heti:
Mikäli epäilet jotakin yhteydenottajaa huijariksi, ilmoita viipymättä sivuston asiakaspalveluun. Ilmoita myös sopimattomasta käytöksestä.

4. Estä häiriköiden yhteydenotot häikäilemättä:
Monilla sivustoilla, kuten B2-deittisivustolla, voit säätää estoja profiiliisi. Jos joku alkaa häiriköidä sinua tai et muuten vain halua hänen ottavan sinuun yhteyttä enää, voit profiilin asetuksilla estää yhteydenotot.

Toivotamme sinulle turvallista nettideittailua ja onnea rakkauden etsimiseen!

Etsitkö turvallista deittipalvelua? Kokeile näitä hyväksi todettuja sivustoja!

{{top3rivit="/components"}}