08/2022

Deittaile netissä turvallisesti

Katso miten teet deittailustasi turvallista. Katso 10 huomioitavaa seikkaa asiasta.

Deittaile turvallisesti netissä

Nettideittisivustoilla pyörii paljon huijareita. Varsinkin ulkomaisilla sivustoilla on tavattu tällaisia ”hunaja-ansoja”, joiden tarkoitus on viime kädessä lypsää käyttäjiltä rahaa eri tavoin. Nettideittailuun liittyy muitakin riskejä, jotka on mahdollista pitää kurissa deittisivuston omilla toimilla sekä käyttäjien turvallisella toiminnalla.

Deittisivuston toimet turvallisuuden eteen

Deittisivustojen suuri intressi on pitää sivusto turvallisena ja luotettavana. Siksi sivustoilla tehdään kaikki voitava, jotta deittailijat tuntevat olonsa turvalliseksi ja pysyvät palvelussa. Ensimmäinen toimi, jonka deittisivustot tekevät turvallisuutesi eteen, on deittiprofiilin tarkistaminen. Sivustot tarkistavat yleensä kaikki profiilit ennen julkaisua. Mikäli profiilissa ilmenee jotain epäilyttävää, profiilia ei julkaista.

Sivuston käyttäjien tietoturvaan kiinnitetään erityistä huomiota: esimerkiksi salasanat ja käyttäjätunnukset on suojattu monin eri suojauskeinoin. Mikäli epäilet tietoturvassasi ongelmia, kannattaa olla yhteydessä sivuston asiakaspalveluun.

Useimmat sivustot tarkistavat myös profiilien päivitykset. Näin vältetään huijarien yritys kiertää profiilin tarkistus. Useimmilla sivustoilla käyttäjillä on kuitenkin sensuurissa suuri rooli: on siis erittäin tärkeää, että ilmoitat epäilyttävästä profiilista tai oudosta ja häiriökäyttäytymisestä. Deittisivustot ottavat vakavasti jokaisen ilmoituksen.

Näin tunnistat deittihuijarin

Deittisivustoilla liikkuvien huijarien viestit yleensä erottuvat muista. Ammattimaista deittisivustoilla huijaamista on enimmäkseen ulkomaisilla sivustoilla, sillä suomalaista kyseistä rikollisuutta ei ole vielä tavattu. Ulkomaiset toimijat ovat kuitenkin tunkeutuneet myös suomalaisille sivustoille. Viime syksynä ainakin yksi suomalainen joutui huijatuksi ja ryöstetyksi mentyään tapaamaan nettideittiään Afrikkaan.

Koska huijarit ovat todennäköisesti ulkomaalaisia, se näkyy profiilissa. Deittisivusto E-kontaktin sivuilla on hyvä lista merkeistä, joista huijariprofiilin ja huijarin toiminnan voi tunnistaa:

  • tekstistä tulee epäaito vaikutelma, sillä huijari käyttää usein esimerkiksi koneella käännettyjä tekstejä
  • huijari tarjoaa usein lähes ensimmäisessä viestissä yhteystietojaan, kuten sähköpostiaan
  • profiili vaikuttaa epätodennäköiseltä, ristiriitaiselta ja epäloogiselta, profiilista saattaa nähdä, että profiilin kysymyksiä ei ole ymmärretty oikein
  • profiilikuva saattaa vaikuttaa kuvapankkimaiselta ja kiiltokuvamaiselta, toisaalta huijari saattaa poimia myös muiden käyttäjien profiilikuvia omiin profiileihinsa
  • viesti on lähetetty sadoille muillekin käyttäjille, tämä saattaa näkyä viestissä, sitä ei ole laadittu yksilöllisesti sinulle
  • viestissä saatetaan pyytää rahaa lentolippuihin, sairaalamaksuihin jne.

Deittisivuston käyttäjällä on suuri vastuu huijarien kiinniottamisessa. Ole siis aktiivinen ja ilmoita heti, kun epäilet viestiä tai profiilia huijariksi. Näin suojelet paitsi omaa myös muiden käyttäjien turvallisuutta.

Näin edistät itse omaa turvallisuuttasi deittisivustoilla

Viime kädessä olet itse vastuussa turvallisuudestasi. Deittisivustot tarjoavat nimettömän ja turvallisen alustan tutustua uusiin ihmisiin ennen kuin teet lähempää tuttavuutta esim puhelimessa tai tapaamisessa. Pidä tästä kiinni!

1. Laadi deittiprofiilisi turvalliseksi. Toimi sivuston ohjeiden mukaisesti, äläkä missään nimessä laita omia yhteystietojasi, nimeä, puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitteita deittiprofiiliisi. Monella deittisivustolla tästä ollaan niin tarkkoja, että mikäli yhteystietoja on profiilissa, sitä ei julkaista.

2. Lähettele viestejä deittisivuston anonyymissa alustassa. Voit tutustua turvallisesti deittiisi niin kauan kuin on tarpeen. Anna puhelinnumerosi ja oma sähköpostiosoitteesi vasta sitten kun olet täysin varma kumppanista. Turvallisinta lienee sopia tapaamisesta sivustolla ja tavata nettideitti yleisellä paikalla ennen yhteystietojen antamista.

3. Ilmoita huijareista ja sopimattomasta käytöksestä. Mikäli epäilet jotakin yhteydenottajaa huijariksi, ilmoita viipymättä sivuston asiakaspalveluun. Ilmoita myös sopimattomasta käytöksestä.

4. Estä häiriköiden yhteydenotot. Monilla sivustoilla voit säätää estoja profiiliisi. Jos joku alkaa häiriköidä sinua tai et muuten vain halua hänen ottavan sinuun yhteyttä enää, voit profiilin asetuksilla estää yhteydenotot.