12/2023

Deitti-ilmoitukset ovat nykyajan lemmenloitsuja

Suomalaisen väitöskirjatutkimuksen mukaan yleisin fraasi kotimaisilla deittipalstoilla kuuluu seuraavasti: "Olen romanttinen, mutta järkevä, herkkä, mutta voimakas." Muistuttaako se omaa deitti-ilmoitustasi? Nykyajan deitti-ilmoitukset ovat kuin lemmenloitsuja, joiden avulla pyritään luomaan tietynlaista kuvaa potentiaalisille deittikumppaneille. Katso, mistä on kyse!

Deitti-ilmoitukset ovat nykyajan lemmenloitsuja

Tutkimus: Deitti-ilmoitukset ovat nykyajan lemmenloitsuja

Tutkimus: Deitti-ilmoitukset ovat nykyajan lemmenloitsuja
"Olen romanttinen, mutta järkevä, herkkä, mutta voimakas." Tämä on suomalaisen väitöskirjatutkimuksen mukaan yleisin fraasi kotimaisilla deittipalstoilla. ''

Muistuttaako se omaa deitti-ilmoitustasi?

Filosofian tohtori Tomi Visikko Helsingin yliopistosta väitteli syksyllä tutkimuksella, joka käsitteli deitti-ilmoitusten myyntipuheita netissä. Hän tutki ja vertailu yli 100 deitti-ilmoitusta Deitti.net ja Match.com -palveluista.

Visikon mielestä deitti-ilmoituksilla pyritään antamaan itsestään ihannekuva, joka perustuu omaan kuvitelmaan itsestä. Deitti-ilmoitukset ovat kuin nykyajan lemmenloitsuja. Visikko vertaa treffi-ilmoituksia 1800-luvulla tavallisista ihmisistä otettuihin valokuviin: ensimmäistä kertaa he saivat ikuistaa itsensä suurmiesten tavoin. Osa oli todella hämmentyneitä, osa taas yritti antaa itsestään niin hyvän ja siloitellun kuvan kuin vain osasi.

Ilmoituksissa etenkin naiset korostavat olevansa romantikkoja, tunteikkaita ja herkkiä, mutta kuitenkin sopivan vahvoja.

Ilmoitukset näyttävät olevan rehellisiä, mutta pyrkivät tietysti antamaan mahdollisimman hyvän kuvan itsestä. Se onnistuu vielä ilmoitusvaiheessa, kun kukaan ei ole tulkitsemassa. Heti, kun joku lukee ilmoitusta, tapahtuu tulkintaa, jota ilmoituksen kirjoittaja ei tieteenkään voi enää hallita. Ilmoituksen rehellisyys taas joutuu puntariin ensimmäisellä tapaamisella.

Visikko törmäsi tutkimuksessaan tositarkoituksella ja kevyemmin paria etsiviä erottavaan ilmiöön:

Tositarkoituksella kumppania hakevat tutkivat tarkasti nimenomaan ilmoituksen tekstejä, kuvalla ei ollut niin paljon väliä. Kevyttä seuraa hakevat taas katsoivat kuvaa enemmän.

Tämän vuoksi näyttäisi, että esimerkiksi kuviin perustuva deittipalvelu Tinder ei välttämättä ole paras mahdollinen tositarkoituksella liikkeellä oleville.

Tiedätkö, miten toteuttaa deittiprofiili oikein?

Vertaa alta sinulle sopivin deittipalvelu:


{{eronneet="/components2"}}  
{{flirttailu="/components3"}}